Gratis bezorging
Goedkoopste matrassen van Nederland
Matrassen Nederlandse makelij

Welk matras is geschikt voor mij?

Een vraag die wij vaak tegenkomen en die we niet zo 1,2,3 kunnen beantwoorden: welk matras is geschikt voor mij? De keuze voor het juiste matras is afhankelijk van meerdere factoren. Hieronder hebben we alvast een aantal punten opgesomd waar u op kunt letten bij de aanschaf van het juiste matras.

Waar moet u op letten?

Afmeting:
Voor de juiste lengte van het matras is ons advies om tenminste 20 cm bij uw lichaamslengte op te tellen.  Bent u dus 1,80 meter, dan adviseren wij om te kiezen voor een matras met een lengte van tenminste 2,00 meter.

Gewicht:
Ook uw gewicht is een belangrijk om mee te nemen bij de keuze voor een matras. Het matras moet de juiste ondersteuning bieden aan het lichaam. Voor lichte personen is een soepel matras voldoende. Zwaardere personen ervaren meer ligcomfort op een steviger matras.

Lichaams postuur:
Wanneer het matras zich naar uw lichaamscontouren vormt, zal u meer ligcomfort ervaren. Heeft u bijvoorbeeld brede heupen, dan is een soepele heupzone belangrijk. Hetzelfde geldt indien u brede schouders heeft, dan is een soepele schouderzone aan te raden. Hiermee voorkomt u dat er onnodig druk kom te staan op uw ruggengraat en zorgt u ervoor dat u niet in een onnatuurlijke houding komt te liggen.

Ligging: 
Ook uw slaaphouding is bepalend voor de ondersteuning die het matras u moet geven. Slaapt u bijvoorbeeld vaak op uw zij? Dan moet het matras soepeler zijn bij de schouders, zodat de wervelkolom in een rechte lijn blijft. Slaapt u meestal op uw rug? Dan moet het matras zodanig ondersteuning bieden dat uw rug in een natuurlijke s-vormige kromming blijft. Iemand die vaak op zijn of haar buik slaapt, heeft behoefte aan een stevig matras. Deze zorgt er namelijk voor dat de onderrug niet te ver buigt en dat de wervelkolom recht blijft. Het matras moet dus zoveel mogelijk ondersteuning bieden voor uw natuurlijke houding.

Temperatuur:
Heeft u het vaak koud in bed? Dan is het belangrijk dat het matras beschikt over warmte-isolerende materialen. Denk hierbij aan latex, traagschuim en polyether. Heeft u het juist altijd warm in bed? Dan kan het zijn dat u snel transpireert. Het is in dat geval belangrijk dat het matras goed ‘ademt’. In dat geval zijn de matrassen met pocketvering het meest geschikt.

Rugklachten of allergieën
Houd uiteraard ook rekening met rugklachten of allergieën voor onder andere wol en huisstofmijt. Hiervoor kan het geen kwaad om u te laten adviseren door een specialist.

Weet u het niet helemaal zeker? Doe hier de test van de Consumentenbond:

Welk type matras past bij mij?