Gratis bezorging
Goedkoopste matrassen van Nederland
Matrassen Nederlandse makelij

Onderhoud matras

Matrassen:

Draaien en keren.
Om een zo gelijkmatig mogelijke belasting van het matras te bewerkstelligen, is het aan te raden het matras regelmatig om te draaien. Zowel van de bovenkant naar de onderkant als van de hoofdzijde naar de voetzijde. Ook onderling wisselen met uw partner is verstandig indien u twee gelijke matrassen heeft. Eens in de vier weken draaien en/of keren is voldoende. Dit rekt de levensduur van uw matras.

Luchten van matras

Een goed geluchte kamer is zowel voor het slapen zelf als voor de matras zeer belangrijk. Te hoge luchtvochtigheid (boven 60-70%) en te lage kamertemperatuur (beneden 10-12ºC) kunnen ertoe leiden dat, vooral op de veerlatten aan de onderzijde van de matras, vochtaanslag ontstaat. Dit gaat ten koste van het comfort en de levensduur van het matras. Er kunnen schimmelvlekken ontstaan, hetgeen niet onder de garantie valt. Aan de onderzijde gesloten bedden of verkeerd beddengoed, bijvoorbeeld niet of slecht luchtdoorlatend, verhogen het risico op schimmelvorming. We raden dan ook aan het matras dagelijks 's morgens te luchten, met opengeslagen beddengoed en indien mogelijk met open raam. Schuimrubber matrassen mogen niet aan het zonlicht blootgesteld worden.

Reinigen
Matrassen niet kloppen of stofzuigen. Alleen met zachte borstel reinigen. Afneembare hoezen die bijvoorbeeld een scheerwollen afdekking hebben, mogen alleen chemisch gereinigd worden. Niet doorgestikte hoezen kunnen, tenzij anders aangegeven, in de wasmachine gewassen worden (tot 40ºC) met gesloten ritssluiting.

Bedbodems
Een bedbodem behoeft niet veel onderhoud. Het luchten gaat samen met het luchten van het matras. Zorg voor een goede ventilatie onder de bodem. Een afgesloten bedombouw geeft te weinig ventilatie. Een slechte of versleten bodem beïnvloedt het comfort en de levensduur van het matras. Het is van belang dat u bij aanschaf van een matras ook over een passende bodem beschikt. In eerste instantie bepaald het matras het slaapcomfort. De verhouding ligt op 70% voor het matras en 30% voor de bodem.

Dekbedden
Het belangrijkste punt van onderhoud is het dagelijks luchten van het dekbed. U kunt het dekbed beter niet blootstellen aan een t
e hoge luchtvochtigheid (boven 60-70%) en te lage kamertemperatuur (beneden 10-12ºC), daar dit de vezels in het dekbed kan beschadigen. Niet kloppen of stofzuigen, daar het de vezels in het dekbed kan beschadigen. Wassen kan alleen als het dekbed daarvoor geschikt is. Ook chemisch reinigen kan niet altijd. Bij het product op de website staat vermeld of het dekbed wasbaar is. Het is beter om niet óp een donzen en/of wollen dekbed te gaan zitten en/of liggen, omdat dit het dons en wol kan beschadigen. Dekbedden die gewassen kunnen worden, dienen vóór de eerste wasbeurt koud gewassen te worden. Dit voorkomt krimpen bij latere wasbeurten.

Textiel
Tenzij anders vermeld op de verpakking, de eerste keer koud wassen (kraantemperatuur of minder dan 30ºC) volgens spoelprogramma in de wasmachine of een paar uur in, bij voorkeur stromend, koud water laten staan. De eerste keer niet in de wasdroger drogen. Bij bonte textiel eventueel een scheutje azijn toevoegen voor het inbranden van de kleur. Daarna wassen op 30-40ºC.